The Ken Blanchard Companies’in ilk kez yönetici olanlara yönelik düzenlendiği web etkinliğine 1200’den fazla kişi katıldı. Katılımcılar, ilk kez yönetici pozisyonuna gelen yeni liderlerin karşılaştıkları zorlukları öğrenme fırsatı yakaladılar.
The Ken Blanchard Companies’in ilk kez yönetici olanlar için hazırladığı yeni eğitim programının yaratıcılarından Scott Blanchard’a göre en büyük sıkıntılardan biri gerektiğinde rahat bir şekilde yönlendirme sağlayamamaktır.
“Liderlik, bir yere gitmekle ilgilidir. Bu konuda başarılı olmak için, açık hedefler belirlenmeli, gerektiğinde pozitif pekiştirme (takdir) veya yeniden yönlendirme yapılmalı, proje veya görev bitiminde ise son bir görüşme ile noktalanmalıdır.
“Geçmişte liderler, insanlara ne yapacaklarını söylemeye alışkındı. Ancak günümüzde yöneticiler otoriter ve yönlendirici bir liderlik stilini kullanırken o kadar da rahat değiller. Çok Boyutlu Liderlik eğitimimizi alan yeni yöneticilerin büyük çoğunluğu, birincil liderlik stilini “destekleyici” olarak tanımlıyor. Liderlik ettikleri kişilere güven aşılıyor ve onları ilerlemeleri için cesaretlendiriyorlar.”
Blanchard, destekleyici liderlik stilinin bazen doğru olduğunu söylüyor. Örneğin bir görevi yerine getirmek için gereken becerilere ve özgüvene sahip biri ile çalışırken tam da aradığınız yaklaşımdır. Ancak görevde yeni olan ve çok az deneyime sahip biri için uygun değildir. Böyle bir durumda, yöneticinin kesinlikle çok yönlendirici olması, eylem adımların, kontrol aralıklarını ve zamanlamayı belirlemesi gerekir. Çalışan becerilerini kanıtladıkça, yönetici zamanla ipleri gevşetmeye ve daha az yönlendirme sağlayamaya başlayabilir. Dolayısıyla, yönlendirici stilde liderlik etmekte rahat olmasa bile yöneticinin konfor alanından çıkarak kişiye ihtiyacı olan yönlendirmeyi sağlaması gereklidir.
“Yeni nesil liderler, farklı bakış açılarına tolerans gösterip onları kabul etmek gerektiğini öğrenerek büyüdüler. Yine de gerektiğinde yol göstermeye ve insanların bu yönde ilerlemesini sağlamaya hazır olmalılar.”
İlk kez yöneticilik yapacaklara yönelik hazırlanan ‘İlk Yöneticilik Eğitimi’nin içeriğini oluştururken, yeni yöneticilerin uzmanlaşması gereken dört kilit görüşmeye odaklanıldı—Hedef Belirleme, Takdir, Yeniden Yönlendirme ve Özetleme. Yöneticilik kariyerinin ilk zamanlarında bu görüşmeler, yöneticiyi vezir de eder rezil de.
“Yeni liderlere, liderlik ve iş yerinde başkalarına yönlendirme sağlama konularında sahip oldukları varsayılan sınırlamaları aşmalarında yardım ediyoruz. “Öncelikle, liderlik pozisyonuna getirildiğinizde artık yalnızca kendi performansınızdan değil herkesinkinden sorumlusunuz. Bu da farklı performanslara sahip insanlarla ilgilenmeniz gerektiği anlamına gelir. Kimileri gerçekten çok iyiyken diğerleri bocalama halinde olacaktır. Bazılarının performansı ise ortalama bir düzeyde olacaktır.
“Yeni liderler, hedef belirleme sürecini nasıl kolaylaştıracaklarını ve yönlendireceklerini bilmelidir. Böylece her iki taraf görüşmeden üzerinde anlaşmaya varılmış hedefler ile ayrılabilir. Aynı şekilde, yöneticiler bağlı çalışanlarıyla hem işler iyi gittiğinde hem işler yeniden yönlendirmeye ihtiyaç duyduğunda etkin görüşme yapabilmelidir. Son olarak, yeni liderler bir görev bittiğinde yapılan işleri toparlayıp özetleme konusunda da becerikli olmalıdır. İşlerin nasıl gittiğini değerlendirmek, neler yapabildiğinizi öğrenmek, bunu kutlamak ve el sıkışıp tekrarlamak üzere anlaşmak için özetleme görüşmeleri yapmalıdırlar.
“İlk Yöneticilik Eğitimi için dört kilit görüşmeyi tasarlarken, Bir Dakika Yönetimi’nin kavramlarından ilham aldık. “Üç Sır” ile başladık: açık hedefler belirlemek, işler iyi gidince takdir etmek ve işler kötü gidince yeniden yönlendirmek. Bu sürece hedef tamamlandığında gerçekleştirilecek bir kapanış ekledik. Tüm bunları bir liderin sahip olması gereken çok önemli iletişim becerilerine dahil ettik: iyi geliştirilmiş görüşme becerileri.”
Liderleriniz bir sonraki jenerasyona liderlik etmeye hazır mı? Yönetici olmak yalnızca birey olarak işlerin halledilmesini sağlamak değildir. Aynı zamanda kendilerini yönetebilmeleri için başkalarını yetkilendirmek ve cesaretlendirmektir. Görüşmeler bu sürecin can damarıdır. Yöneticilerinize çalışanlarıyla etkili görüşmeler yapabilmeleri için gereken becerileri öğrenmelerinde yardım edin.